ייצור מוצר מזון איכותי וטעים, בעל חיי מדף טובים הוא דבר חשוב ומהותי ליצרן המזון. אבל מעבר לזה, גם לאריזה עצמה יש חשיבות, הן בשמירה על המוצר ועל איכותו והן באטרקטיביות שלו ללקוח הקצה. איך בוחרים באריזה המתאימה למוצר מזון?
אריזה נכונה למוצרי המזון שאתם מייצרים תשמור עליהם מפני חמצון, מפני מזהמים שונים ומזיקים או מפני נזק מכאני, וגם תגביר את האטרקטיביות של המוצר בפני הלקוח, תציג בפניו את התועלות שבו וגם את תכולתו.
בשוק המזון יש כיום לא מעט פתרונות אריזה למוצרי מזון, וכדי לבחור בפתרון המתאים ביותר עבורכם, כדאי לקחת בחשבון מספר דברים בסיסיים:
בחירת סוג החומר לאריזת המזון
הדבר הראשון עליו צריך לחשוב הוא ההתאמה של חומר האריזה לסוג המדון או למוצר שאתם מייצרים. חשוב למשל להבין עד כמה החומר מסוגל למנוע חדירת חמצן או לחות לתוך המוצר.
אריזות אטומות בפני חמצן או אוויר בכלל חשובות בעיקר למוצרים רגישים בפני חמצון, כמו פירות יבשים, שקדים או אגוזים. באריזות אלה מחליפים את החמצן בחנקן בעת המילוי. אריזות אטומות בפני לחות חשובות למוצרים פריכים, כגון חטיפים מטוגנים.
בחרו חומר בעל יכולת בידוד ביולוגית
אם לא חשובה האטימות, עדיין עשויה להיות חשיבות לבידוד בפני חיידקים או עובש. בדקו אם חומר האריזה מהווה מחסום מספק בפני פתוגנים (חיידקים מחוללי מחלה) ונבגי פטריות ואם הוא עמיד בפני חרקים או מכרסמים.
בחרו חומר ואריזה בהתאם לסוג הפתיחה
יש מוצרי מזון שחשוב שיהיו קלים לפתיחה: חטיפים, למשל, עוגיות וכדומה. אנחנו רוצים שגם ילדים יוכלו לפתוח אותם.
לעומת זאת, יש מוצרים שמתאימים רק לפתיחה על ידי מבוגרים או כאלה שאנחנו רוצים שיהיו עמידים בפני פתיחה אקראית או מכות; התחשבו בנושא הזה בבחירת החומר לאריזה וצורת האריזה.
עיצוב האריזה
כל מוצר מזון חייב להיות אטרקטיבי ללקוח: מחקרים מראים שלא מעט ממכירת מוצר מזון והצלחתו לא תלויה בטעמיו, אלא באריזה שלו, שמשפיעה גם על המחיר שתקבלו בעבורו.
כאשר מוכרים נתחי בשר או דגים, כדאי שהאריזה תהיה שקופה, כדי שהלקוח יוכל לשפוט את טיב הנתח. אריזות מהסוג שמכונה כיום "סקין" (שקופות-צמודות) ייראו טוב וגם יחזיקו את הנתח במקומו, ימנעו תזוזות שלו באריזה או במגשית-מכירה וימנעו נזקים.
שימוש נכון בצבעים של האריזה גם הוא יכול לקדם מכירות: צבעי חום מעידים היום על מוצר שהוא אורגני או "טבעי". צבעים חמים – כתום, צהוב – יעידו על מוצרים "שמחים" או על כאלה שיש בהם טעמי בננה או לימון. ורוד – תות, וכו'.
זכרו את התווית
אתם חייבים לספק ללקוח שלכם מידע על אלרגנים ומה שמתבקש על פי חוק. עשו זאת בצורה ברורה ולא מטעה או "חשודה" וכך תפתחו יחסי אמון ביניכם לבין הלקוח כבר מהרגע הראשון. אם אתם מוכרים מוצר אתני או אקזוטי, במיוחד, תנו הנחיות שימוש על האריזה או אפילו מתכון.
מרחבי הרשת:
יורם קראוס – סיפור מסע אל הר המטרהורן